A zsidók tartanak attól, hogy kisebbségbe kerülnek

MTI
2003.11.05. 11:23
Az izraeli zsidók több mint kétharmada tart attól, hogy kisebbségbe kerül az arab lakossággal szemben, ha véglegessé válik Ciszjordánia és a Gázai övezet megszállása. Egy felmérésben megkérdezett izraeli zsidók 67 százaléka mondta, hogy tart ilyen fejleménytől, míg 24 százalék volt ellenkező véleményen. Hetvennyolc százalék támogatta az elkülönülést, vagyis azt, hogy létrejöjjön egy palesztin állam Izrael mellett, és csupán 6 százalék emelt szót a közös állam mellett.

A népesedési előrejelzések szerint 2005-ben ugyanannyi zsidó és arab él majd Izraelben és a megszállt terüleken, nagyjából 6-6 millió (beleértve az izraeli arabokat is), 2010-re pedig a zsidó népesség egyértelműen kisebbségbe kerül.

A felmérés szerint a zsidó lakosság körében gyenge támogatottsága van a genfi kezdeményezés néven ismert nem hivatalos béketervnek, amelyet izraeli és palesztin személyiségek dolgoztak ki. A megkérdezettek 54 százaléka ellenezte a politikusok és értelmiségiek által készített tervezetet, 25 százalék támogatta azt, 21 százaléknak nem volt róla véleménye. Csupán 7 százalék vélekedett úgy, hogy a kezdeményezésnek esélye van a megvalósulásra.