Mátyás
-6 °C
1 °C

Feloldották a szükségállapotot Srí Lankán

MTI
2003.11.07. 06:13
Feloldotta a hét közepén elrendelt szükségállapotot Csandrika Bandaranaike Kumaratunga Srí Lanka-i elnök - jelentették be pénteken az ázsiai országban, az intézkedés körül mindazonáltal némi bizonytalanság alakult ki. A szükségállapot feloldását a hivatalos közlöny kiadásáért felelős kormánytisztviselő jelentette be. A tisztviselő az AFP hírügynökségnek elmondta: utasították arra, hogy ne tegye közzé a szükségállapot bevezetését előíró rendeletet, ily módon a politikai jogokat korlátozó intézkedés nem is lépett életbe.

A szükségállapot feloldását szinte egy időben azzal jelentették be, hogy hazatért egyhetes külföldi útjáról Ranil Vikremaszinghe Srí Lanka-i kormányfő, az államfő politikai ellenlábasa. Vikremaszinghe távolléte alatt belpolitikai válság bontakozott ki Srí lankán. Kumaratunga menesztett három minisztert, felfüggesztette a parlament működését, és katonai alakulatokat vezényelt a főváros, Colombo körzetébe.

Vikremaszinghe hazatérését követően az üdvözlésére összegyűlt hívei előtt úgy vélte, hogy az államfő intézkedései veszélybe sodorták a békefolyamatot. Ígéretet tett arra, hogy helyreállítják a parlament működését, mert ez az egyetlen testület, amelynek felhatalmazása van a béketárgyalásokra.