Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Nem mennek a törökök Irakba

MTI
2003.11.08. 09:41
Sajnálkozását hangoztatta az amerikai külügyminisztérium pénteken azzal kapcsolatban, hogy Törökország nem küld katonákat Irakba, mindazonáltal elismerte: a csapatvezénylés további viszályt szülhetett volna a török katonák iraki jelenlétét hevesen ellenző irakiak között.

Richard Boucher amerikai külügyi szóvivő Washingtonban újságírók előtt kijelentette: az amerikai kormány azt szerette volna, ha a török csapatok Irakba vezénylésének ügyét minden érintett fél megelégedésére rendezhették volna. Nem szabad azonban szem elől téveszteni, hogy a fő cél mégis az iraki stabilitás megteremtése - tette hozzá a szóvivő, aki szerint amerikai, török és iraki részről is elismerik, hogy a török csapatvezénylés jelenleg nem segítette volna elő a kívánt módon e cél elérését.

A török kormány pénteken határozott úgy, hogy nem él a parlamenti felhatalmazással. Az Egyesült Államok kérésére Ankara késznek mutatkozott arra, hogy legfeljebb 10 ezer katonával részt vegyen a szomszédos arab országban állomásozó stabilizációs erőkben. A törvényhozás október 7-én hagyta jóvá a katonák küldéséről szóló kormányzati indítványt. Irakban azonban heves ellenállásba ütközött a török csapattelepítési terv, amelyet az Egyesült Államok által beiktatott bagdadi kormányzótanács is helytelenített, és különösen a testület kurd tagjai fogadták ellenségesen.