Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
2 °C
8 °C

Tízezres tüntetés a grúz elnök ellen

MTI
2003.11.08. 17:26
Több mint tízezer tüntető követelte Eduard Sevardnadze grúz elnök távozását szombaton a főváros, Tbiliszi központjában azon a megmozduláson, amelyet a két legnagyobb ellenzéki szervezet, a Grúz Demokrata Párt és a Nemzeti Mozgalom szervezett. Összetűzés nem történt, jóllehet a városközpontba nagy erőkkel vonult ki a rendőrség, több száz kommandóst is kivezényeltek. A fővárosba vezető utakat a rendőrség lezárta.

A kaukázusi országban folyamatosan zajlanak az ellenzéki tüntetések a november 2-án tartott parlamenti választások óta. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szerint "nyilvánvaló szabálytalanságok" ejtettek foltot a szavazáson, amelynek végleges eredményét máig nem hozták nyilvánosságra, az ellenzék pedig egyenesen csalással vádolja a hatalmat.

Sevardnadze elnök és kormánya népszerűsége soha nem látott mélységbe zuhant, elsősorban a Grúziát sújtó gazdasági válság miatt. A pénteken közzétett legutóbbi részleges eredmények szerint mégis a Sevardnadze nevével fémjelzett Új Grúziáért kormánypárti tömörülés végzett az első helyen a szavazatok 20,47 százalékával, miközben a különböző ellenzéki pártok összesen a szavazatok csaknem 70 százalékát szerezték meg.