Irán felhagy az urándúsítással

MTI
2003.11.09. 19:25
Irán a közeli napokban felfüggeszti az urándúsítást, ahogyan arra ígéretet tett a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) - közölte vasárnap az iráni külügyminisztérium szóvivője. Irán a közeli napokban bejelenti az urándúsítás felfüggesztését - idézte az AFP francia hírügynökség Hamid Reza Aszefi külügyi szóvivőt.

Mohamed el-Baradei, a NAÜ vezetője szombaton Bécsben már bejelentette, hogy Irán jelezte: a jövő héten levélben tájékoztatja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ) arról, hogy mikor állítja le urándúsítási programját jóakarata jeléül. El-Baradei pozitív lépésnek nevezte a kilátásba helyezett intézkedést. A NAÜ vezetője egy másik levélről is beszámolt azzal kapcsolatban, hogy Teherán csatlakozik az atomsorompó-szerződés kiegészítő jegyzőkönyvéhez, amivel lehetővé teszi a váratlan helyszíni ellenőrzések végrehajtását az iráni atomlétesítményekben.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség október 31-ig adott időt arra Teheránnak, hogy tegye teljesen átláthatóvá atomprogramját. Az Egyesült Államok azzal gyanúsítja Iránt, hogy békés célú atomipari programjának leple alatt atomfegyver kifejlesztésén dolgozik, miután a NAÜ ellenőrei nukleáris fegyverhez használható dúsított urán nyomaira bukkantak az ország területén. Teherán tagadja a vádat.