Emőke
-4 °C
9 °C

Sevardnadze találkozott ellenzékével

MTI
2003.11.09. 21:03
A grúziai parlamenti választások után kialakult válságos helyzet megoldása céljából az ellenzék vezetőivel találkozott Eduard Sevardnadze grúz elnök vasárnap este Tbilisziben. A grúz elnöki hivatal közlése szerint az államfő kezdeményezésére létrejött találkozón megjelent Mihail Szaakasvili, Nino Burdzsanadze és Zurab Zsvania, a három nagy ellenzéki tömörülés vezetője.

A találkozót megelőzően a grúz védelmi miniszter kijelentette: a belpolitikai helyzet kicsúszott a hatóságok ellenőrzése alól a november 2-án megtartott parlamenti választásokat követő széles körű ellenzéki tüntetések nyomán. Vasárnap ismét több ezer tüntető gyűlt össze a tbiliszi parlament épülete előtt, és követelte Eduard Sevardnadze államfő lemondását és a múlt vasárnapi általános választások érvénytelenné nyilvánítását választási csalásokra hivatkozva. Sevardnadze azonban újólag megerősítette, hogy az ellenzéki nyomás dacára sem távozik tisztségéből.

A parlamenti választásokon leadott szavazatok összeszámlálása pénteken azt mutatta, hogy a kormányt támogató Új Grúzia tömb minimális előnnyel vezet az ellenzék előtt. A Ria-Novosztyi orosz hírügynökség ezzel szemben arról számolt be, hogy a Grúzián belüli Adzsar Autonóm Köztársaság helyi pártja vette át a vezetést. A választások hivatalos végeredményét november 20-ra ígérik.