Mátyás
-6 °C
1 °C

A palesztin parlament elfogadta Korei új kormányát

MTI
2003.11.12. 16:11
A palesztin törvényhozás elfogadta szerdán Ahmed Korei miniszterelnök új kormányát. Ezzel véget ért az a kötélhúzás, amely két hónapja akadályozta az izraeli-palesztin viszály megoldását célzó tárgyalásokat. A döntés megnyithatja az utat a béketárgyalások felújítása előtt. Izraeli részről már jelezték is illetékesek, hogy készek együttműködni az új palesztin kormánnyal - jelentette az amerikai AP hírügynökség.

Korei szeptemberben kapta kormányfői kinevezését, de jó ideig nem alakította meg kormányát. Hosszú ideig huzakodott Jasszer Arafat elnökkel a palesztin biztonsági erők és rendőrség feletti főhatalom kérdésében. Végül engedett az elnöknek és elfogadta vasárnap, hogy a palesztin fegyveres erők nagy része a veterán vezető közvetlen irányítása alatt maradjon. (Korábban hasonló vita miatt omlott össze Mahmúd Abbász előző miniszterelnök kormánya.)

Az új kormány összetételének jóváhagyása mellett 48, ellene 13 palesztin parlamenti képviselő szavazott, öten tartózkodtak. Közvetlenül a szerdai szavazás előtt Korei szorgalmazta, hogy valósítsanak meg azonnali és átfogó tűzszünetet Izraellel, és újítsák fel vele a béketárgyalásokat az úgynevezett útiterv (az Egyesült Államok, az ENSZ, az EU és Oroszország rendezési terve) alapján, amely egyebek között egy önálló palesztin állam létrejöttét irányozza elő.