Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Nem büntetnek halállal Ausztriában

MTI
2003.11.14. 11:20
A halálbüntetés teljes betiltását iktatta törvénybe az osztrák parlament, jóllehet Ausztriában 1968 óta nem hoztak halálos ítéletet, és 1950 óta is csak kivételes esetekben engedték meg ezt a törvények.

Pénteki osztrák híradások emlékeztettek arra, hogy a halálbüntetés eltörlése kétszakaszos folyamat. Az emberi jogok konvenciójához csatolt, úgynevezett 6. jegyzőkönyv törvénybe iktatása csak békeidőben zárja ki a halálbüntetés lehetőségét, a most ratifikált 13. jegyzőkönyv viszont minden időben, így háborúban és válsághelyzetben is. Ausztria már korábban aláírta ezt a jegyzőkönyvet is, a ratifikálás csak formailag tette teljessé az osztrák joggyakorlat jogszabályi hátterét.

A törvénybe iktatást egyhangúlag szavazta meg az osztrák parlament, amely reményét fejezte ki, hogy hasonlóképpen cselekszik majd az a 84 ország is, amelyekben még ma is alkalmazzák a halálbüntetést. Tavaly az Egyesült Államokban, Irakban és Kínában alkalmazták a leggyakrabban a kivégzést. Európában már gyakorlatilag nincs halálbüntetés, jóllehet Oroszország, valamint Szerbia-Montenegró hivatalosan még nem helyezte hatályon kívül ezt a büntetésfajtát, de moratóriumot hirdetett a kivégzésekre.

A 13. jegyzőkönyvben foglaltak júliusban az Európa Tanácsban képviselt 10 országban léptek életbe, például Bulgáriában, Cipruson, Dániában, Grúziában, Írországban és Svájcban. Az osztrák tömegtájékoztatás szerint ezt a jegyzőkönyvet még nem írta alá Azerbajdzsán, Oroszország, Örményország és Törökország.