Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Letartóztatások Csegországban hasadóanyag-kereskedelem miatt

MTI
2003.11.15. 16:47
Őrizetbe vett a cseh rendőrség két szlovák állampolgárságú férfit, mert megkíséreltek eladni három kilogramm - egyelőre ismeretlen összetételű - hasadóanyagot.

A cseh rendőrség szombaton jelentette be, hogy előző nap a Prágától 200 kilométerre keletre fekvő Brno városában őrizetbe vette a kelet-szlovákiai Eperjesből (Presov) származó két férfit.

A rendőrök már egy hete követték a két férfit, akiknek kezén azután kattant a bilincs, hogy egy brnói szállodában átvették a 600 ezer eurós vételárat egy "vevőtől" - aki valójában a cseh rendőrség fedett nyomozója volt.

A nukleáris biztonságért felelős cseh állami hatóság szóvivője a prágai rádiónak nyilatkozva kizárta, hogy a lefoglalt hasadóanyag veszélyes, atomfegyver előállítására alkalmas lett volna.

A letartóztatott két szlovák férfit fejenként 15 éves szabadságvesztésre is ítélheti a bíróság, ha bűnösnek találja őket radioaktív anyagok és nagyon veszélyes anyagok törvénytelen előállítására és birtoklására vonatkozó vádpontban - jelentették a hírügynökségek.