Általános polgári engedetlenségre szólított a grúz ellenzék

MTI
2003.11.16. 20:56
Polgári engedetlenségi mozgalmat hirdettek meg vasárnap a grúz ellenzék vezetői, az ellenállás Eduard Sevardnadze elnök másnapi szokásos heti rádióbeszédével egy időben veszi kezdetét.

Az ellenzék stratégiai ülésén a Nemzeti Mozgalmat vezető Mihail Szaakasvili volt igazságügyi miniszter bejelentette, hogy az engedetlenségi kampány hétfőn délelőtt 11 órakor kezdődik. A nevezett időpontban országszerte meg kell állnia az összes gépkocsinak, és vezetőiknek egy percig dudálniuk kell - mondta.

Munkabeszüntetésre hívta fel a kormányhivatalokat és az iskolákat. A rendőrséget arra kérte, hogy maradjon semleges, a katonákat pedig arra, hogy akadályozzák meg további vidéki alakulatok bejutását a fővárosba.

A másik közismert ellenzéki vezető, Nino Burdzsanadze házelnök közölte, hogy a megmozdulás szándékaik szerint erőszakmentes lesz, nem lépve túl az alkotmány szabta kereteken.

Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint az ellenzéki találkozóval egy időben Sevardnadze a hadsereg, a rendőrség és a biztonsági szolgálatok vezetőivel tanácskozott "a stabilitás megőrzésének eszközeiről". Anzor Baluasvili helyettes államminiszter később újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy "komolyan érvényt kell szerezni a törvényeknek a destabilizáló tevékenységekkel szemben".