Auguszta
-3 °C
2 °C

Szlovákiai romák áradatától tartanak a csehek

MTI
2003.11.18. 11:13
Prága attól tart, hogy a következő hónapokban szlovákiai romák tömeges csehországi bevándorlására lehet számítani, ezért a cseh belügyminiszter olyan intézkedések kidolgozására adott utasítást, amelyek lehetővé tennék a problémák elkerülését, illetve megoldását. Stanislav Gross belügyminiszter már a héten a kormány elé terjeszt egy helyzetelemzést, amely bizonyos javaslatokat is tartalmaz arra, miként lehetne megakadályozni, hogy a probléma kritikus méreteket öltsön - írta kedden a Právo című cseh napilap.

Becslések szerint már most mintegy 10-14 ezer szlovákiai roma él Csehországban. A belügy javasolja, hogy azokban a településeken, amelyekre a szlovákiai romák bevándorlása összpontosul, folyamatosan figyeljék a helyzet alakulását, s tegyenek megfelelő intézkedéseket a felmerülő problémák megoldására.

A Právo egy másik, szintén a témával foglalkozó cikkében azt állítja, hogy Szlovákiát több ezer roma kívánja elhagyni, amint az ország csatlakozik az Európai Unióhoz. Alexander Patkoló, a Szlovákiai Roma Kezdeményezés elnöke a lapnak elmondta, hogy az első célország valószínűleg Nagy-Britannia lesz. Patkoló úgy tudja, hogy a cseh hatóságokhoz már eddig mintegy 1000 szlovákiai, elsősorban kelet-szlovákiai roma letelepedési kérvénye érkezett.