Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Sztrájkolnak az olasz benzinkutasok

MTI
2003.11.23. 14:59
Zárva lesznek az olasz benzinkutak kedd estétől péntek reggelig: az üzemeltetők az ellen tiltakoznak, hogy a jövő évi költségvetésben megvonják eddigi adókedvezményeiket. Olaszországban november 6-án már másfél napos sztrájkot tartottak a kutasok emiatt, de akkor jó néhány kútnál hozzá lehetett jutni az üzemanyaghoz.

A kormány az olaszországi benzinkúthálózat korszerűsítését akarja az adórendelkezések módosításával támogatni. Olaszországban ötezer elavult vagy fölösleges benzinkút üzemel, és ez hozzájárul a benzin drágaságához, ezért ritkítani és ésszerűsíteni akarják a hálózatot. A 2004-es költségvetési törvény szerint azok a benzinkutak, amelyek a létesítményeiket nem korszerűsítik, eleshetnek az adókedvezménytől. Ez viszont az üzemanyag jelentős drágulásához vezethet.

Az üzemeltetők szerint a kormány rá se hederített eddigi tiltakozásaikra, s még csak tárgyalási szándékot sem mutatott. A kutak így kedd este 19 órakor bezárnak - a sztrádákon lévő állomások 22 órakor fejezik be munkát -, s csak november 28-án, azaz péntek reggel veszik fel ismét a munkát (az autópályákon már csütörtök este 22 órától lehet majd ismét tankolni).