Béla
8 °C
15 °C

Orbán: A kisebbségek életében beköszöntött a tél

MTI
2003.12.05. 16:16
A kisebbségeknek maguknak kell megfogalmazniuk és képviselniük érdekeiket - hívta fel a figyelmet Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, volt miniszterelnök a kisebbségi autonómiákról rendezett budapesti tanácskozáson, pénteken. "Ha segítenek magukon, nemcsak az Isten segíti meg önöket, de még az is előfordulhat, hogy az Európai Unió és a nemzetközi közjog is" - mondta, hangot adva azon álláspontjának, ha természetesek a nyugat-európai autonómiák, akkor az kell, hogy legyen e lehetőség a határon túli magyarok számára is.

Ugyanakkor - egyebek mellett a "kiüresíttetett" kedvezménytörvényről szólva - Orbán Viktor kijelentette: "2002 után azt lehet mondani, hogy minden kétséget kizáróan a magyar kisebbségek életében beköszöntött a tél". "A határon túli magyarság jövője akkor garantálható, akkor érezhetjük azt biztonságban, hogyha saját maguk is képesek lesznek lábra állni, és sikerül a bennük rejlő energiákat felszabadítani" - mondta Orbán Viktor.

"Ezért úgy gondolom, egyszerre van szükség a kedvezménytörvény régi céljait teljesítő szövegre, a kettős állampolgárság lehetőségére, valamint az autonómiára, mert az autonómia nem kívülről jövő segítség, hanem belülről való építkezés" - tette hozzá a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!