Rafael
19 °C
33 °C

Népszavazás lesz Tájvánon márciusban

MTI
2003.12.05. 22:52
Népszavazást ír ki jövő márciusban Tajvan, amelynek lakosai a referendumon követelhetik majd a szigetországra irányuló kínai ballisztikus rakéták visszavonását.

Mint Csen Suj-pien (Chen Shui-bian) tajvani elnök a The New York Times című amerikai napilap internetes oldalán pénteken megjelent interjújában elmondta, a népszavazást a Tajvanon (Taiwan) jövő március 20-ra tervezett elnökválasztással egy időben írják majd ki.

Csen Suj-pien az interjúban hangsúlyozta: a szigetország 23 millió lakosa a népszavazás révén határozottan követelni fogja, hogy Kína azonnal vonja vissza a szigetországra irányított ballisztikus rakétáit, illetve hogy Peking tegyen nyilvánosan világos ígéretet arra, hogy nem alkalmaz erőt Tajvannal szemben.

A tajvani parlament november végén elfogadott egy törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a sziget lakóinak körében népszavazást rendezzenek Tajvan státusáról, ha az önirányítást közvetlen veszély fenyegeti. Tajvan 1949-ben, polgárháború után szakított Kínával, de függetlenségét Peking nem ismeri el.

Kína súlyos aggodalmának adott hangot a népszavazási törvénnyel kapcsolatban, s megfigyelők szerint a referendum kiírása várhatóan tovább növeli a feszültséget Peking és Tajpej között. A pekingi vezetés ugyanis a népszavazást a tajvani függetlenség formális elismertetésének irányába tett lépésnek tekinti, és erő alkalmazásával fenyegetőzött arra az esetre, ha Tajvan hivatalosan elszakad tőle.