Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Ivanov: Amerikaiak buktatták meg Sevarnadzét

MTI
2003.12.06. 17:11
Az orosz külügyminiszter szerint is amerikai támogatással készítették elő Eduard Sevardnadze grúz elnök megbuktatását. Igor Ivanov, aki novemberben személyesen közvetített Tbilisziben a szelíd hatalomváltás érdekében, a Komszomolszakaja Pravdában megjelent szombati interjújában osztotta Sevardnadzénak azt a véleményét, hogy a bukását előidéző grúz tiltakozó mozgalom nem spontán módon bontakozott ki, hanem a Soros-alapítvány útján készítették elő, Richard Miles amerikai nagykövet részvételével.

Ivanov rámutatott, hogy az elmúlt hónapokban gyakran megfordultak Tbilisziben olyan amerikai küldöttek, akik Sevardnadze jó barátai közé tartoztak, köztük James Baker volt külügyminiszter, vagy John Shalikashvili, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának volt elnöke.

- Mára egyre nyilvánvalóbb, hogy egyik céljuk az volt, hogy rábeszéljék Sevardnadzét az elnöki székéből való felállásra - vélte.

- Ami Grúziában történt, az nem "bársonyos forradalom" volt, hanem "a törvényes elnök kényszerű eltávolítása a hatalomból" - állította szemtanúként az orosz diplomáciai vezetője, aki hozzátette: ezen mit sem változtat, hogy Sevardnadze maga mondott le, mert nyomás hatására tette. Ivanov mindamellett úgy ítélte meg, hogy Grúzia nem válik a "viszály almájává" Oroszország és az Egyesült Államok között.