Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Az Egyesült Államok ellenzi Tajvan függetlenségét

MTI
2003.12.08. 23:44
George Bush amerikai elnök és Ven Csia-pao kínai kormányfő washingtoni találkozójának előestéjén az Egyesült Államok felszólította Tajvant, hogy tartózkodjon a sziget függetlenségének a kinyilvánításához vezető egyoldalú lépésektől.

Egy név nélkül nyilatkozó amerikai kormányzati tisztségviselő közölte, hogy az Egyesült Államok ellenzi a status quo bármiféle megváltoztatását. Jelezte továbbá, hogy nem értenek egyet az országra irányuló kínai katonai nyomással, vagy lerohanásával sem.

Csen Suj-pien tajvani elnök a kínai kormányfő elutazásához "időzítve", vasárnap erősítette meg, hogy népszavazással akarja kikényszeríteni a szigetre irányuló kínai ballisztikus rakéták visszavonását. A referendumon eredetileg a függetlenségről akarták megkérdezni a lakosságot.

Kína tiltakozott a referendum miatt. Ven Csia-pao kormányfő jelezte, hogy Kína kész minden áldozatot meghozni annak megakadályozására, hogy Tajvan hivatalosan kikiáltsa függetlenségét. Pekingben Kína részének tekintik az 1949-ben elszakadt Tajvan szigetét, a kínai rakétákról tervezet népszavazást a függetlenség kikiáltásához vezető lépésnek tartják.

Ven Csia-pao négynapos egyesült államokbeli látogatása egybeesik a kínai-amerikai diplomáciai kapcsolatok felvételének 25. évfordulójával.