Antal, Anett
16 °C
23 °C

Új ügyvivője van az iraki Bábil tartománynak

MTI
2003.12.11. 14:59
Új, ügyvivő kormányzót neveztek ki az iraki Bábil tartomány élére az amerikai vezetésű megszálló hatóságok, miután elődjét egykori Baasz párti tagsága miatt leváltotta az iraki ideiglenes kormányzó tanács. Hilary White, a szövetséges erők ideiglenes hatóságának (CPA) helyi szóvivője csütörtökön elmondta: a feladatra a tartományi székhely, Hilla eddigi polgármesterét, Imad Lefta Merdant választották ki.

Hillában állomásozik az Irakban szolgáló magyar szállító kontingens, egy lengyel vezetésű nemzetközi hadosztály keretében. A leváltott kormányzót, Iszkander Vitvitet helyi politikai csoportok egy része visszaélésekkel és rokonainak pozícióba helyezésével vádolta, kifogásolva azt is, hogy tagja volt az elűzött iraki diktátor, Szaddám Huszein állampártjának. Vitvit azzal védekezett, hogy maga és családja üldöztetése miatt kényszerült belépni a Baasz pártba.

Paul Bremer, az ország Egyesült Államok által kinevezett polgári kormányzója május 16-án rendeletben tiltotta meg, hogy a Baasz párt egykori vezető káderei közintézmények vezető pozícióiba kerüljenek.