Géza
-12 °C
-4 °C

Robertson búcsújában a NATO iraki szereplését hangsúlyozta

MTI
2003.12.17. 16:56
George Robertson NATO-főtitkár szerdán elbúcsúzott az észak-atlanti szövetségtől: utoljára elnökölt a tagállamok nagyköveteiből álló tanács ülésén.

Robertson felszólalásában arra kérte a tagállamokat, hogy bár a NATO-nak kétségtelenül továbbra is folytatnia kell afganisztáni erőfeszítéseit (augusztus óta a szervezet irányítja az afganisztáni nemzetközi biztonsági erőket, az ISAF-ot), nem szabad elfeledkezniük Irakról sem.

A NATO jelenleg meglehetősen korlátozott szerepet játszik Irakban (az egyik nemzetközi hadosztályt irányító Lengyelországnak ad logisztikai segítséget), de a december eleji brüsszeli NATO-miniszteri értekezleteken már felvetődött a fokozottabb szerepvállalás lehetősége.

A beszámolók szerint igencsak meghatódott Robertson úgy vélekedett, hogy a NATO "nagy napjai" még ezután következnek, mert a szervezetre a jövőben még nagyobb szükség lesz, mint a múltban. A főtitkárt egyébként mintegy száz NATO-alkalmazott tapssal köszöntötte, amikor - skót dudások zenéje mellett - elhagyta a NATO brüsszeli székhelyét.

Robertson utódját, a holland Jaap de Hoop Scheffert hivatalosan január 5-én iktatják majd be új tisztségébe, bár már január elsejétől átveszi a szervezet irányítását. (Január elsejéig még Robertson a NATO-főtitkár.)