Testőrei árulhatták el az iraki diktátort

MTI
2003.12.18. 19:23
Egy jordániai lap értesülése szerint Szaddám Huszein volt iraki elnököt személyes testőre árulta el és vezette a diktátor rejtekhelyére az amerikai egységeket. Az al-Arab al-Jom című lap csütörtöki, bagdadi keltezésű cikkében az Irakot megszálló koalícióhoz közelálló forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az áruló Szaddám egyik unokatestvére, Mohamad Ibrahim Omar al-Muszlit tábornok, személyes testőre volt, aki végig mellette maradt az illegalitás hónapjai alatt.

A lap hozzátette, hogy Muszlit tábornok, aki a Szaddám Huszein és hozzátartozói közötti kapcsolatot biztosította, tájékoztatta ez utóbbiakat a volt elnök terveiről és az egyik megbízható rokon közvetítésével vette fel a kapcsolatot az amerikaiakkal. Az al-Arab al-Jom úgy tudja, hogy egy aprólékosan kidolgozott terv szerint Muszlitnak kábítószert kellett adnia Szaddámnak, hogy garantálja élve történő elfogását, de hogy ne legyen esélye sem az ellenállásra, sem a menekülésre.

Egyelőre egyetlen független forrásból sem erősítették meg ezeket az információkat. Az amerikai hadsereg nem fedte fel annak a személynek kilétét, aki segédkezett Szaddám Huszein elfogásában, csupán annyit közöltek, hogy a volt elnök legszűkebb környezetéből való volt, akit hosszú hajsza után, néhány órával Szaddám előtt tartóztattak le december 13-án.