A legfelsőbb bíróság is állást foglal Guantanamo ügyében

MTI
2003.12.19. 11:40
Egy amerikai fellebbviteli bíróság szerint az Egyesült Államok nem tarthatja korlátlan ideig fogva a kubai Guantanamóban őrzött "ellenséges harcosokat".

Az amerikai hadsereg közel két éve mintegy negyven országból származó 660 olyan személyt tart fogva a guantanamói amerikai támaszponton, akit az al-Kaida terrorszervezet felszámolására indított hadjáratban ejtettek foglyul.

Az amerikai legfelsőbb bíróságnak is hamarosan állást kell foglalnia az ügyben, miután számos humanitárius szervezet, sok volt diplomata, katonatiszt és jogász nyújtott be panaszt a Guantanamóban őrzött személyek fogva tartási körülményei miatt.

A San Francisco-i bíróság ítélete ugyanazon a napon született meg, amikor egy New York-i fellebbviteli bíróság elrendelte, hogy harminc napon belül engedjék szabadon José Padillát, akit ellenséges harcoként védelem tartotta fogva.

A Fehér Ház hivatalosan sajnálkozását fejezte ki a bírósági döntés miatt, és bejelentette, George Bush elnök felkérte az igazságügyi minisztériumot, hogy nyújtson be fellebbezést a döntés végrehajtásának az elhalasztására és követeljen pótlólagos vizsgálatot.