Klaudia
-4 °C
2 °C

Bush és Hu Csin-tao Tajvanról egyeztettek

MTI
2003.12.21. 10:45
Tajvan függetlensége tűrhetetlen lenne Kína számára - jelentette ki Hu Csin-tao kínai államfő George Bush amerikai elnökkel folytatott szombati telefonbeszélgetésében.

Hu hangsúlyozta, hogy Peking továbbra is Kína és Tajvan újraegyesítésére törekszik, de békés úton szeretné elérni ezt a célját. Elismerően szólt arról a nyilatkozatról, amelyet Bush a kínai-tajvani viszonnyal kapcsolatban tett a minap - ismertette a telefonbeszélgetést a hivatalos Új Kína hírügynökség.

Nemrégiben az Egyesült Államokban járt Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök. E látogatás alkalmával hangzott el az amerikai elnöknek az a kijelentése, amelyet Hu most elismerően nyugtázott. Bush azt mondta akkor Vennel tartott találkozóján: az Egyesült Államok ellenez minden egyoldalú lépést, amely változtatna a Kína és Tajvan viszonyában kialakult status quón, akár Peking, akár Tajpej részéről történjék. Hozzátette: "Tajvan vezetőjének nyilatkozatai és tettei azt jelzik, hogy szándékában állhat egyoldalú döntéseket hozni a status quo megváltoztatása végett. Ezt mi ellenezzük."

Az amerikai elnök Csen Suj-pien (Chen Shui-bian) tajvani elnök politikai magatartására célzott. Csen támogatja ugyanis egy olyan népszavazás megrendezésének gondolatát, amely Peking gyanúja szerint végső fokon elvezethet a gyakorlatilag önálló, de nemzetközi jogilag Kínához tartozó sziget függetlenségének hivatalos kinyilvánításához.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft