Putyin embere lett a duma új elnöke

MTI
2003.12.25. 00:16
A Vlagyimir Putyin elnököt támogató Egységes Oroszország párt szerdán egyhangúlag frakciójának élére választotta vezérét, Borisz Grizlovot, aki lemondott a belügyminiszterségről, hogy az új duma elnöke lehessen a hétfői első ülésen.

Az Egységes Oroszország kongresszusának kétezer küldötte természetesen támogatásáról biztosította Putyin újraválasztási törekvését is. Az elnök azonban (aki a dumaválasztás előtt túlságosan is elkötelezte magát az Egységes Oroszország mellett, noha elvileg a pártok felett áll) úgy döntött, hogy függetlenként indul: a központi választási bizottság szerdán be is jegyezte a jelölését kezdeményező csoportot, amely így hozzáláthat a kétmillió támogató aláírás összegyűjtéséhez.

Grizlov közölte, hogy az Egységes Oroszország összesen 246 mandátumot szerzett a dumaválasztáson, s frakciója - a soraiba lépett függetlenekkel együtt - 298 tagot számlál, hajszálnyira megközelítve a kétharmados ("alkotmányozó") többséget. Alsóházi elnökként Grizlov hivatott biztosítani az elnöki politika messzemenő támogatását. A kongresszuson hét prominens képviselőt jelöltek a duma alelnöki posztjaira.