Szaddám dollármilliárdokat menekített külföldi bankokba

MTI
2003.12.29. 19:33
Szaddám Huszein volt iraki diktátor elismerte, hogy hatalmának megdöntése előtt dollármilliárdokat helyezett el külföldi bankszámlákon, s megnevezte a pénz kimenekítésével megbízott személyeket is. A volt elnök által fogva tartóinak szolgáltatott értékes információkról az iraki kormányzótanács egyik tagja számolt be. Ijád al-Alavi nyilatkozata az as-Sark al-Auszat, valamint az al-Haját című, londoni központú arab nyelvű lapok hétfői számában jelent meg.

Ijád al-Alavi elmondta: Szaddám Huszein összesen mintegy 40 milliárd dollárt helyezett el Svájcban, Németországban, Japánban és több más országban. A politikus a múlt héten Libanonban tett magánlátogatásakor nyilatkozott újságíróknak Bejrútban. Mint mondta, a hatalmától megfosztott elnök információkkal szolgált arról is, hol találhatók a koalíciós erők elleni támadásokat végrehajtó felkelők fegyver- és lőszerraktárai.

Ijád al-Alavi hozzátette: "A vizsgálódások középpontjában most az áll, hogy (a volt diktátort) milyen kapcsolatok fűzik terrorista szervezetekhez, és mi lett a sorsa az Irakon kívüli elemek számára kifizetett pénznek."