Mátyás
-6 °C
1 °C

Oszama bin Laden életben van

MTI
2004.01.03. 13:01
Oszama bin Laden életben van - ezt tanúsítják német szakértők szerint mindazok a videoképek és hangfelvételek, amelyeket az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezére terjesztett magáról azóta, hogy emberei 2001. szeptember 11-én az Egyesült Államokban végrehajtották tömeggyilkos merényleteiket.

A német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) beszédfelismeréssel és hanghordózó-technikával foglalkozó bűnügyi szakemberei úgy értékelték, hogy a terrorista főnöknek és helyetteseinek minden megnyilatkozása valódi volt - jelentette szombaton a Focus című német hírmagazin. Eszerint a bűnügyi technikusok a BKA vezetése számára készített jelentésükben kizárták régi képek és hangfelvételek összeillesztését és egyéb meghamisítását. Számba vették emellett a bin Laden-felvételek összes háttérzörejét is. Az egyiken például olyan madár csicsergése hallható, amely ornitológusok tudomása szerint csak egy bizonyos tájon fordul elő.

Kiderült továbbá, hogy bin Laden a hangfelvételekhez soha nem használt elavult magnókat, hanem minden bizonnyal modern számítógépes technikát alkalmaz. Az al-Kaida vezetésnek talán még hangstúdiója is van - olvasható a német szakértők elemzését ismertető Focus-jelentésben.