Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Moszkva külföldi szponzort keresne grúziai kivonulásához

MTI
2004.01.08. 21:39
Moszkva akkor hajlandó felgyorsítani a grúziai orosz támaszpontok felszámolását, ha annak finanszírozására Tbiliszi külföldi szponzorokat talál.

Máskülönben továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a grúziai katonai bázisok felszámolásához legalább tíz év kell - fejtette ki Jurij Balujevszkij vezérezredes, az orosz vezérkar főnökének helyettese csütörtökön Moszkvában Tedo Dzsaparidze grúz külügyminiszter előtt.

Balujevszkij megismételte: az orosz fél megítélése szerint nem reális a grúz állam által javasolt hároméves határidő. Mihail Szaakasvili megválasztott grúz elnök többször is hangoztatta a napokban, hogy az orosz bázisok kivonásának három éven belül meg kellene történnie.

A Fekete-tenger parti Batumiban és az ország déli részén fekvő Ahalkalakiban még meglévő két orosz katonai bázis a grúziai szovjet támaszpontrendszer maradványai. Ezek felszámolásának határideje volt a fő téma Balujevszkij és Dzsaparidze tárgyalásán, de megvitatták a Pankiszi-szoros helyzetét is.

Ez a grúz táj az Oroszországhoz tartozó Csecsenfölddel határos. Moszkva szerint csecsen fegyveresek ebből a grúziai szorosból kiindulva indítanak támadásokat csecsenföldi orosz erők ellen, és oda menekülnek vissza, hogy elkerüljék a megtorlást. Orosz állítások szerint a grúz hatóságok nem tesznek meg mindent kifüstölésükért, de Tbiliszi cáfolja ezt.