Géza
-12 °C
-4 °C

Korrupcióügyi tisztségviselő az iraki minisztériumokban?

MTI
2004.01.10. 16:14
Irak amerikai polgári kormányzója kért minden iraki minisztert, hogy nevezzen ki a minisztérium számára egy tisztségviselőt a korrupció elleni küzdelemre. Ezeknek a korrupcióügyi felügyelőknek ugyanaz lesz a feladata, mint bármely kollégájuknak a világ legfejlettebb országaiban - mondta el Paul Bremer péntek este iraki újságíróknak tartott tájékoztatóján, amelyet közvetített az iraki televízió.

Bremer bejelentette azt is, hivatalának tisztségviselői tárgyalnak az átmeneti iraki kormánnyal arról, hogy felállítanának egy átvilágító hivatalt, amely független volna pénzügyileg, valamint minden hatalmi ágtól. Beszélt arról is, hogy szerinte a politikai pártok és a sajtó milyen szerepet játszhatnak a korrupció elleni küzdelemben.

Több korrupciógyanús eset történt már Irakban az amerikai irányítás kezdete óta. Az iraki kereskedelmi minisztérium decemberben bejelentette, hogy vizsgálatot indít 40 millió dollár elsikkasztása ügyében, amellyel kapcsolatban magas rangú minisztériumi tisztségviselők is gyanúba keveredtek. Korábban az amerikai védelmi minisztérium indított vizsgálatot egy olyan korrupciós ügyben, amely az első iraki mobiltelefon-hálózat kiépítésére adott gyártási engedéllyel volt kapcsolatos.