Emőke
-4 °C
9 °C

Karadzic nyomában az SFOR?

MTI
2004.01.10. 17:55
A NATO boszniai stabilizációs erőinek (SFOR) katonái és a helyi rendőrség szombaton rajtaütést hajtott végre egy paléi kórházban egy boszniai szerb háborús bűnös után kutatva. A békefenntartó erők szóvivője elmondta: a katonák jelzést kaptak arról, hogy a háborús bűnökkel gyanúsított személyek egyike segítőivel együtt a Szarajevótól 16 kilométerre keletre lévő boszniai városban és annak környékén tartózkodik.

A SFOR egységei a helyi szerb rendőrséggel együtt szombat délben megkezdték a térség átfésülését, illetve lépéseket tettek annak érdekében, hogy megakadályozzák a háborús bűnösök távozását. A szóvivő később elmondta, a kórház átkutatására azért került, mert feltételezésük szerint a háború bűnös ott rejtőzött el. Az illető sebesült lehet - tette hozzá, s egyben sajnálatát fejezte ki, amiért az SFOR katonái kénytelenek voltak egy egészségügyi létesítmény munkáját zavarni.

A szóvivő nem említette név szerint Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezetőt, akinek e város környékén volt a főhadiszállása. Szemtanúk beszámoltak ugyanakkor arról, hogy az SFOR katonák megszállták Karadzic felesége házának környékét és annak a helyi rádióállomásnak a körzetét is, amelyet Karadzic lánya vezet.