Gyula
8 °C
21 °C

Reformistákat zártak ki az iráni választásokról

MTI
2004.01.11. 11:59
Számos reformpolitikust zárt ki a lehetséges országgyűlési képviselőjelöltek közül Iránban az Őrök Tanácsa.

Az ISNA iráni hírügynökség jelentése szerint a nagyhatalmú, többségében konzervatív vallási személyiségekből álló testület az 1700 jelentkező közül 877 főt tiltott el a jelöltté válástól. Közülük nyolcvanan jelenleg is a reformerek közé sorolt parlamenti képviselők.

A február 20-i választásokra mások mellett Mohammed Hatami iráni elnök fivére sem jelöltetheti magát. Mohammed Reza Hatami vezeti az iráni parlament legnagyobb ellenzéki reformpártját.

A 12 tagú Őrök Tanácsa jogosult dönteni minden választás előtt a jelöltek vallási megbízhatóságának kérdésében, így arról is, hogy indulhatnak-e a versenyen. A legutóbbi, 2000-ben tartott választások eredményeképpen a reformpártiak kerültek többségbe az iráni parlamentben. Az Őrök Tanácsa azonban vétót emelt az országgyűlés által hozott törvények többsége ellen.

A reformista képviselők nagyrésze a döntés elleni tiltakozásul kivonult a parlament üléséről, s ülősztrájkot hirdetett. A reformpártinak tartott Hatami elnök kijelentette: ő maga sem ért egyet a kizárásokkal, felhívta ugyanakkor híveit arra, hogy "nyugodtan, a jogszabályokat tiszteletben tartva" reagáljanak a határozatra.

Mehdi Karubi parlamenti elnök bejelentette: Hatami elnökkel közösen Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjéhez, Szajed Ali Hamenei ajatolláhhoz fordulnak, hogy megoldást találjanak a "dilemmára".

A jelöltek kizárásáról szóló döntés csak az ajatolláh jóváhagyásával nyer kötelező erőt.