Sára, Márió
2 °C
6 °C

Tüntetőkre lőttek Irakban

MTI
2004.01.11. 12:12
Több száz iraki gyűlt össze vasárnap a délkelet-iraki Amárában, tiltakozva az előző napi tüntetéssel szembeni hatósági fellépés ellen, amely hat halálos áldozatot követelt.

Szemtanúk elmondása szerint a tiltakozók - akik közül sokan az előző nap életüket vesztett tüntetők rokonai - kártalanítást követelnek hozzátartozóik haláláért.

Brit katonák is rálőttek az iraki tüntetőkre a szombati, összecsapásba torkolló megmozduláson - közölte a brit védelmi minisztérium.

A brit hadsereg szóvivője elmondta: több száz iraki vett részt a Bagdadtól 320 kilométerre délkeletre fekvő városban lezajlott tiltakozó akcióban. A tüntetők az ellen tiltakoztak, hogy a szövetségesek ígéretük ellenére nem biztosítottak nekik munkát.

A megmozdulás résztvevői összetűzésbe keveredtek a kivezényelt iraki rendőrökkel. Az utóbbiak segítségére siető brit katonákra a tömegből házi készítésű robbanószereket hajítottak, s erre válaszul a britek tüzet nyitottak. A brit hadsereg közlése szerint egy támadót agyonlőttek, egy másikat pedig megsebesítettek.