Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Izraeli telepesek tüntettek Saron ellen

MTI
2004.01.11. 22:15
Több tízezer telepes és velük szimpatizáló szélsőjobboldali tüntető tiltakozott vasárnap este Tel-Avivban Ariel Saron izraeli miniszterelnök azon terve ellen, hogy telepeket számol fel a palesztin területeken.

A megmozdulást a legnagyobb telepesszervezet, a Júdea-szamáriai (Ciszjordánia) és a Gázai övezeti Zsidó Telepek Tanácsa (Jesa) szervezte és részt vett a kormány több tagja is. A szervezők szerint több mint százezren vettek részt a tüntetésen, a rendőrség szerint mintegy nyolcvanezren érkeztek 700 autóbuszon a kolóniákról.

A telepesek egyike kijelentette: mozgósítják a (kormányzó) Likud aktivistáit, hogy megmutathassák Saronnak, nem tudja végrehajtani, amit akar.

Több parlamenti párt képviselője, jobboldali szervezetek tagjai vonultak az izraeli fővárosban a Jichák Rabin meggyilkolt izraeli miniszterelnökről elnevezett térre. A kormány tagjai közül ott volt többek között Zevulun Orlev, Uzi Landau, valamint Reuven Rivlin, a kneszet - izraeli parlament - elnöke. A tüntetés vezérjelszava szerint "Izrael nem hajol meg"; az egyik transzparensen ez volt olvasható: "A telepesek jelentik Izrael igazi biztonsági kerítését".