Szisztáni elutasítja az amerikai hatalomátadási tervet

MTI
2004.01.11. 22:17
Továbbra is közvetlen választásokat követel az iraki síiták első számú vezetője, akit az iraki kormányzótanács tagjai ismét hiába próbáltak rávenni az amerikai hatalomátadási terv elfogadására.

Ali Huszeini asz-Szisztani ajatolláh, csakúgy, mint korábban, most is azt követelte, hogy néhány hónapon belül tartsanak általános választást az országban, és az irakiak közvetlenül dönthessenek új vezetőikről.

Az Egyesült Államok elképzelése szerint regionális választási gyűléseken döntenének május végén egy átmeneti nemzetgyűlés tagjairól, majd ez a testület választaná meg június végéig az ideiglenes, ámde szuverén iraki kormányt. Az amerikai elképzelésekbe az fér bele, hogy az általános választások megrendezésének és az új alkotmány elfogadásának időpontja 2005 legyen.

Az iraki síita közösség vezetője a vasárnapi találkozón úgy vélekedett, hogy amennyiben a nemzetgyűlést a szükséges törvényességet biztosító mechanizmusok nélkül hozzák létre, akkor a leendő kormány tevékenysége sem lehet eredményes. Új problémák vetődnek majd fel és csak romlani fog a politikai és a biztonsági helyzet - jósolta.

Az iraki kormányzótanács úgy véli, hogy a jelenlegi törékeny iraki helyzetben nem lehet általános választásokat tartani, már csak azért sem, mert évek óta nem készültek megbízható választói jegyzékek Irakban.