Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Halálosan megfenyegették a koszovói miniszterelenököt

MTI
2004.01.12. 22:00
Halálosan megfenyegették Szerbia koszovói ügyekért felelős miniszterelnök-helyettesét, Nebojsa Covicot.

A szerb kormány hétfői közleménye szerint két nagyon komoly, halálos fenyegetés érkezett az interneten a kabinet címére Covichoz.

Az egyik szerint a politikusnak "le kell vennie a kezét Koszovóról, különben megölik". A másik úgy szól, hogy a politikusra ugyanolyan sors vár, mint a tavaly márciusban merényletben meggyilkolt Zoran Djindjic szerb miniszterelnökre.

Covic miniszterelnök-helyettesként koszovói ügyekért felelős a leköszönő szerb kormányban, s ő vezeti a belgrádi székhelyű Koszovói Koordinációs Központot. A Nyugat azután fogadta bizalmába a politikust, hogy viszonylag békés úton és komolyabb vérontás nélkül rendezte a három évvel ezelőtti dél-szerbiai válságot, amelyet szakadár albán fegyveresek robbantottak ki

A koszovói és a dél-szerbiai albán szakadárok főellenségüknek tartják Covicot, mert függetlenségi törekvéseik kerékkötőjét látják benne.

A dél-szerbiai békealkuszra mostanság rájár a rúd: a Demokratikus Alternatíva (DA) nevű pártja a december végi választáson kiesett a parlamentből. Azóta sorra hagyják el a DA-t a párt vezető funkcionáriusai, azzal vádolva Covicot, hogy önkényt teremtett a pártban, s egy személyben felelős a választási fiaskóért.