Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Az Unióhoz és az ENSZ-hez fordul a VMSZ

MTI
2004.01.14. 16:25
A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a nemzetközi közösséghez fordult amiatt, hogy a legutóbbi szerbiai parlamenti választáson nem jutottak be a törvényhozásba a kisebbségek autentikus képviselői - jelentette be szerdán Szabadkán Kasza József, a VMSZ elnöke.

A VMSZ az Európai Uniónak, az Európa Tanácsnak, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek és az ENSZ-nek, valamint a nyugati országok belgrádi nagykövetségeihez küldött levelében a nemzetközi közösség támogatását és segítségét kéri ahhoz, hogy a kisebbségekre nézve kedvezően változzon meg a köztársasági választási törvény.

Kasza szerint a szóban forgó jogszabályt úgy kell módosítani, hogy a kisebbségek tekintetében módosuljon a parlamentbe való jutáshoz szükséges ötszázalékos küszöb, s legyen esélyük a parlamenti képviseletre.

A december 28-i parlamenti választáson a VMSZ bábáskodásával létrejött, kisebbségi és regionális pártokat tömörítő Együtt a toleranciáért szövetség nem jutott be a parlamentbe, mert néhány tizedszázalékkal az ötszázalékos küszöb alatt maradt.