Ida
6 °C
9 °C

Hálapénz ellenes kampány indult Lengyelországban

MTI
2004.01.14. 19:18
Kampányt indított szerdán Lengyelországban "Nem adok hálapénzt" jelmondattal a Normális Államért Mozgalom; a kezdeményezők arról akarják meggyőzni a társadalmat, hogy az ártalmatlan hálapénz vagy kis összegű csúszópénz a korrupció melegágya.

Varsó utcáin plakátok, a lapokban hirdetések és matricák jelentek meg, amelyek azt hivatottak tudatosítani az emberekben, hogy a korrupció nem csupán törvények és versenytárgyalások megvásárlását jelenti zlotymilliókért, hanem azokat a mindennapi kis hálapénzeket vagy csúszópénzeket is, amelyeket az emberek a rendőrnek, az orvosnak vagy az ellenőrnek adnak.

A kampány kezdeményezői szerint a legkisebb összegű kenőpénz is járványt indít el, amely végeredményben odavezet, hogy a hatóságok tehetetlenné válnak, a hivatalnokok elhanyagolják kötelezettségeiket, és mindennek következtében költségvetési hiány áll elő. "Vajon egymillió, 50 zloty (kb. 3000 forint) értékű vesztegetés kevesebb-e, mint egy egyszeri 50 milliós kenőpénz?" - olvasható a PAP által közreadott felhívásban.

A kampány egyelőre Varsóra szorítkozik, de a szervezők márciusban szeretnék más lengyel városokra is kiterjeszteni. A Normális Államért Mozgalomhoz többek között jogászok, mérnökök, vállalkozók, közgazdászok tartoznak, akik átlátható választási rendszer, hozzáértő hatóságok, takarékos állami apparátus, egyszerű adórendszer megteremtését tűzték ki célul.