Valér
2 °C
8 °C

Ötödével kevesebb amerikai katona Irakban

MTI
2004.01.17. 20:15
Az Egyesült Államok a következő hónapokban nagyarányú váltás keretében húsz százalékkal csökkenti Irakban állomásozó csapatait, a harckészültség viszont változatlan marad - közölte a szombaton Bagdadban egy névtelenségbe burkolózó amerikai főtiszt.

A tájékoztatás szerint a az Irakban ma állomásozó 130 ezer amerikai katona a következő 4-6 hónap során visszatér hazai vagy más országokban levő támaszpontjaira. Helyükbe 105 ezer főnyi, könnyebb fegyverzetű haderő érkezik. Kivonják a háború megvívásához szükséges, de a mai viszonyok között már fölösleges nehéz fegyverzetet: a nehéztüzérséget, harckocsikat, helikoptereket, rakéta sorozatvetőket.

Az új egységek ezek helyett a mozgékonyságra helyezik a hangsúlyt és ehhez kapnak 323 darab csúcstechnikával felszerelt gyors Stryker harcjárművet. A Stryker fedélzeti számítógéppel felszerelt nyolckerekű páncélozott harcjármű, amely óránként 100 kilométeres végsebességgel képes szállítani 11 főnyi legénységét. A hadsereg jellegének átalakítása következtében csökkentik majd a különböző ellátó egységeket is Irakban.

A névtelenül nyilatkozó amerikai főtiszt elmondta, hogy a létszámcsökkentésre és az átalakításra azért látnak lehetőséget, mert megítélésük szerint "az ellenség harci képességei egyhamar nem állnak helyre".