A román belügyminiszter a székelyek autonómiatervéről

MTI
2004.01.18. 18:31
Romániában csak olyan jellegű intézményeket lehet elismerni, amelyeket az ország alkotmánya rögzít - jelentette ki vasárnap Ioan Rus közigazgatási és belügyminiszter Kolozsváron tartott sajtótájékoztatóján.

A miniszter a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által szombaton Sepsiszentgyörgyön elfogadott székelyföldi autonómia-statútum (a parlamentben előterjeszteni kívánt törvénytervezet) kapcsán válaszolt újságírói kérdésre. Kijelentette: a hatóságok nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget a tanácsnak, amíg az nem veszélyezteti a közrendet és Románia nemzetbiztonságát. Kifejtette: a román kormány magatartását az az alapelv határozza meg, hogy Romániában csak olyan jellegű intézményeket ismernek el, amelyeket az alkotmány rögzít.

Székelyföld Autonómia Statútumát szombaton fogadta el az SZNT, amely februárban terjeszti a román törvényhozás elé a tervezetet. A dokumentum kinyilvánítja, hogy a székelység, mint Székelyföld őshonos magyar nemzetiségű lakossága a nemzetközi dokumentumokban megfogalmazott és az Európai Unió tagállamaiban gyakorlattá vált területi autonómiát igényli. A tervezet leszögezi azt is, hogy Székelyföld autonómiája nem sérti Románia területi épségét és nemzeti szuverenitását.