Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Ellenállásra szólít a Muzulmán Testvérek mozgalom

MTI
2004.01.23. 06:17
Az Egyesült Államokkal szembeni ellenállásra szólította fel az arabokat és a muzulmánokat a Muzulmán Testvérek nevű mozgalom új vezetője.

Mohammed Mehdi Akef csütörtökön nyilvánosságra hozott üzenetében úgy fogalmazott, hogy világosan látszanak az amerikai terv céljai a térségben: az Egyesült Államok állandó katonai támaszpontokat hozott létre, megszállta Afganisztánt és Irakot, Líbia behódolása után Szíriát és Iránt fenyegeti, egyben ellenőrzése alatt tartja a világ legjelentősebb olajkészleteit.

- Az arab és iszlám rendszerek mindezt tétlenül nézik, mintha az egész nem érintené őket. A remény a népekben van, de ha azok nem kelnek fel a megfelelő időben, katasztrófa történik, Bagdad után más fővárosok is eleshetnek - írta a 76 éves vallási vezető, aki idén januárban lett az egész muzulmán világot behálózó mozgalom új vezetője, miután a korábbi vezető, Maamun al-Hodeibi január 9-én elhunyt.

Mohammed Mehdi Akef szerint az arab és az iszlám világ az önazonosságát, biztonságát és kulturális sajátosságát érintő súlyos kihívással néz szembe. Úgy vélte, a Nyugat terve az, hogy összekapcsolja az iszlámot a terrorizmussal, a Nyugat az alávetettség, az erkölcstelenség, a fogyasztás kultúráját igyekszik elterjeszteni. Felhívása szerint az araboknak és a muzulmánoknak "minden lehetséges eszközzel" szembe kell szállniuk ezzel.