József, Bánk
-7 °C
0 °C

Hógólyókkal tiltakoznak a lettországi orosz diákok

MTI
2004.01.23. 15:13
Felvonulást tartott mintegy négyezer oroszajkú nyolcadik osztályos tanuló pénteken Rigában, az orosz nyelvű középiskolai oktatás betiltása miatt tiltakozva. A diákok - az iskolai oktatást mellőzve - engedély nélküli tüntetést tartottak az oktatási minisztérium épülete előtt "El a kezekkel az iskoláinktól!" és "Az oktatás nyelvének szabad megválasztásáért!" feliratú táblákat tartva kezükben.

Az iskolások hógolyóval dobálták meg a minisztérium épületét. A tüntetést a rendőrök némán figyelték, nem avatkoztak közbe, de a megmozdulás résztvevőiről videofelvételt készítettek. Karlis Sadurskis oktatási miniszter azzal fenyegetett, hogy a törvény értelmében felelni fognak tetteikért azok, akik a gyerekeket bevonják a politikába és iskolakerülésre veszik rá őket.

Előző nap a lett parlament elfogadta azt a törvénymódosítást, amely szerint az orosz tannyelvű iskolák felső osztályaiban csak az orosz nyelvet és irodalmat lehet oroszul oktatni. A új módosítás eltöröl minden engedményt, amelyet a kormány korábban tett az anyanyelvi oktatás terén az ország népességének mintegy 40 százalékát kitevő oroszajkú lakosoknak.