József, Bánk
-7 °C
0 °C

Emléktáblát avattak Djindjicnek Belgrádban

MTI
2004.01.25. 17:17
Emléktáblát avattak vasárnap a belgrádi kormánypalotánál Zoran Djindjic meggyilkolt szerb miniszterelnöknek.

Az emléktáblát a kormánypalota parkolója felöli bejáratánál helyezték el, azon a helyen, ahol tavaly március 12-én kioltották a szerb miniszterelnök életét. Az emléktáblán a néhai miniszterelnök egyik mondata szerepel, amely azután hangzott el, hogy a zimonyi bűnöző klán és az állambiztonsági kommandó tagjai sikertelen merényletkísérletet hajtottak végre ellene. "Nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy eltávolításommal leállítja a törvények végrehajtását" - olvasható rajta.

Az avatóünnepségen jelen volt a meggyilkolt miniszterelnök édesanyja és a kormány tagjai. Az emléktáblát Djindjic utódja, Zoran Zivkovic leköszönő szerb miniszterelnök leplezte le.

Rövid beszédében úgy fogalmazott, hogy Djindjic meggyilkolásával a tettesek támadást intéztek a szerbiai demokratikus reformok ellen, s a miniszterelnök halálával hatalmas veszteség érte a kormányt, az áldozat családját és egész Szerbiát. Zoran Djindjic víziójának megvalósítása kötelessége mindenkinek, aki vele együttműködött, s a jövendő kormányoknak is - mondta Zivkovic.