Kínzással és erőszakkal vádolják az izraeli belbiztonsági szolgálatot

MTI
2004.01.27. 15:36
Nemi erőszakkal, megalázásokkal és rendszeres kínzásokkal vádolta izraeli kihallgatóit kedden egy libanoni milíciavezér, akiből vallatói információkat próbáltak kicsikarni egy eltűnt izraeli pilóta hollétéről. Musztafa Diranit 1994-ben rabolták el izraeli katonák Dél-Libanonban, s a tervek szerint csütörtökön engedik szabadon egy Izrael és a szélsőséges síita Hezbollah szervezet közötti nagyszabású fogolycsere keretében. Izrael 436 foglyot enged el egy izraeli üzletemberért és három - korábban halottnak vélt - izraeli katonáért cserébe.

Dirani kedden egy tel-avivi bíróság előtt azt állította, hogy a Sin Bét belbiztonsági szolgálat egy hónapon át meztelenül tartotta egy kihallgató szobában, s ott egész nap faggatták, hol van Ron Arad izraeli pilóta. Felváltva öntötték le forró és jéghideg vízzel, ájulásig rázták, a heréit szorongatták, análisan megerőszakolták, végbelébe botot döftek - mondta a milicista. "Azért imádkoztam, hogy meghaljak" - tette hozzá.

Izraeli tisztviselők egyelőre nem fűztek megjegyzést Dirani panaszaihoz. Az izraeli hatóságok azzal vádolják Diranit, hogy részt vett Arad foglyul ejtésében, akinek gépét 1986-ban lelőtték Libanon felett, ő katapultált, s holléte azóta ismeretlen. Izrael szerint Dirani egy ideig maga tartotta fogva Aradot, s a libanoni milíciavezetőt annak reményében rabolták el, hogy az ő révén Arad nyomára bukkanhatnak.

Izraeli és nemzetközi emberjogi szervezetek szerint Izraelben gyakran bántalmazzák a biztonsági okokból fogva tartott arabokat, kihallgatásuk közben megfosztják őket az alvás lehetőségétől, fájdalmas pozícióban kikötik őket, csuklyát húznak a fejükre.