Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Nemi erőszak az amerikai hadseregben?

MTI
2004.02.07. 10:05
Vizsgálatot rendelt el Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter az Irakba és Kuvaitba vezényelt amerikai katonák körében állítólag elkövetett szexuális visszaélések ügyében.

Az amerikai védelmi minisztérium pénteken Washingtonban kiadott közleménye szerint Rumsfeld rendeletben utasította a Pentagon személyzeti vezetőjét: vizsgálja felül azokat az előírásokat, amelyek alapján a nemi erőszaknak áldozatul esett katonák jelenthetik a történteket elöljáróiknak, és amelyek alapján megfelelő orvosi ellátásra jogosultak. Rumsfeld leszögezte, hogy a nemi erőszakot nem fogják eltűrni a tárca alárendeltségébe tartozó egységeknél.

A vizsgálatot azt követően rendelték el, hogy az amerikai sajtó az elmúlt időben többször beszámolt hasonló visszaélésekről. A legnagyobb figyelmet The Denver Post című lap írása keltette, amely szerint tavaly 37 katonanő fordult egy, a nemi vagy családi erőszak áldozatainak gondozásával foglalkozó amerikai alapítványhoz azzal a panasszal, hogy férfi bajtársaik szexuális zaklatásának estek áldozatul a két arab országban teljesített szolgálat közben.

A katonanők közül csak 11 tett jelentést az esetről a katonai hatóságoknak, s többen azt állítják, hogy nem részesültek gondos orvosi ellátásban, vagy nem kaphattak ügyvédet, illetve nem világosították fel őket jogaikról a történtek után - fűzte hozzá a lap az alapítvány vezetőjének adatait idézve.