Alfréd
-3 °C
3 °C

Újsághirdetéssel keresik a BBC új elnökét

MTI
2004.02.08. 15:10
Újsághirdetésekkel keresi a brit kormány a BBC új elnökét, miután a világ első számú közszolgálati rádió- és tévétársaságának vezérkara lemondott a céget a Kelly-öngyilkosság ügyében ért súlyos bírálat miatt. A három legnagyobb vasárnapi brit lap, a Sunday Telegraph, a Sunday Times és az Observer álláshirdetési mellékleteiben, nem kiemelt helyeken megjelentett felhívás szerint a brit kulturális, sajtó- és sportügyi minisztérium heti négynapos elfoglaltságra keres olyan szakértőt, aki el tudja látni a BBC kormányzótanácsának elnöki feladatait. A sikeres jelentkező évi 81 ezer font (30 millió forint) javadalmazásban részesül.

A vasárnapi lapokban megjelent hirdetés csak szakmai követelményeket fogalmaz meg, de nem zárja ki a politikusi múltat. Tessa Jowell, az álláshirdetést feladó kultusztárca vezetője mindazonáltal vasárnap azt mondta: nem tartaná helyesnek, ha aktív politikus kerülne a BBC kormányzótanácsának élére.

Korábbi sajtóértesülések szerint a munkáspárti kormány nem bánná, ha például az előző, konzervatív kormány volt miniszterelnöke, John Major lenne a BBC új elnöke. Felmerült Chris Pattennek, Hongkong utolsó brit kormányzójának, a brüsszeli EU-bizottság jelenlegi külügyi biztosának neve is, de ő a hétvégén közölte, hogy nem kíván pályázni a BBC elnökének posztjára.