Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Megöltek egy katonai megfigyelőt

MTI
2004.02.12. 19:59
Ismeretlen fegyveresek megölték a Kongói Demokratikus Köztársaságban működő ENSZ-misszió (UNMOC) egyik katonai megfigyelőjét csütörtökön az afrikai ország északkeleti részén, Ituri körzetében.

A megfigyelő halálának hírét az ENSZ-erők szóvivője közölte Buniából, a körzet székhelyéről. A fegyveresek Katoto településen támadták meg az UNMOC egy járműoszlopát, amely éppen visszaindult Katotóból Buniába, s az ENSZ kenyai megfigyelője ekkor vesztette életét. A támadókat, akik meg akarták szerezni a békefenntartó erők járműveit, az ENSZ egy harci helikoptere futamította meg.

Az UNMOC azért irányította Katotóba embereit, mert értesülések szerint a térségben összecsapások voltak a Kongói Hazafiak Uniója (UPC) nevű milícia két szakadár csoportjának tagjai között. Az Ituriban kisebbségben lévő hema etnikumhoz tartozókat tömörítő UPC 2003 végén szakadt két szárnyra. A térségben, ahol a nomád pásztorkodó hema és a letelepedett, földműves lendu törzs tagjai vívnak egymással késhegyig menő küzdelmet, mind súlyosabb a helyzet, annak ellenére, hogy a törzsi zavargásokban egymással szemben álló felek és Joseph Kabila kongói elnök a tanzániai Dar es Salaamban tűzszüneti megállapodást írtak alá.

1999 óta a térségben az etnikai zavargások mintegy 50 ezer halálos áldozatot követeltek, és 500 ezren menekültek el otthonukból. A körzetben több ezer ENSZ-kéksisakos állomásozik. Ez volt a hatodik támadás ellenük január 16-a óta. Az eddigi támadásoknak nem voltak áldozataik az ENSZ-erők körében.