Benedek
-4 °C
5 °C

Felkeresné Huszeint az amerikai vöröskereszt

MTI
2004.02.14. 16:31
Engedélyt kapott a hadifogságban lévő Szaddám Huszein volt iraki elnök meglátogatására az amerikai hatóságoktól a vöröskereszt. "Szabad utat kaptunk a látogatáshoz, de egyelőre nem tudjuk, hogy mikor lesz" - idézte szombaton Jakob Kellenbergert, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnökét két svájci újság, a Tribune de Geneve és a 24 Heures.

A vöröskereszt "a lehető leggyorsabban" fel akarja keresni Szaddám Huszeint, hogy ellenőrizze fogva tartásának körülményeit - erősítette meg Kellenberger kijelentését az ICRC szóvivője. A látogatás technikai előkészítése már folyamatban van. Kellenberger hangsúlyozta, hogy a vöröskereszt hagyományainak megfelelően tapasztalataikat most sem teszik majd közzé, ellenben "nagyon egyértelmű" módon az érintett hatóságok, jelen esetben az amerikai megszálló erők tudomására hozzák.

A svájci székhelyű nemzetközi szervezetet a hadviselés szabályairól szóló genfi konvenciók hatalmazzák fel a hadifoglyok meglátogatására, ütemezését azonban nem határozza meg.