József, Bánk
-6 °C
0 °C

Kiengedték börtönéből az utolsó fogva tartott mianmari ellenzékit

MTI
2004.02.15. 10:29
Kiengedték börtönéből a legfontosabb mianmari ellenzéki párt utolsó fogva tartott magas rangú vezetőjét, Tin Oót, aki tavaly május óta raboskodott egy észak-mianmari börtönben. A politikus családjához közelálló forrás szerint jó egészségben van, bár valamelyest lesoványodott.

A rendőrség vasárnap jelentette be, hogy a kormányzattal szembenálló Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt alelnökét házi őrizetbe helyezték át. Ennek a pártnak a vezetője a Nobel-békedíjas Aung San Suu Kyi.

Tin Oót és Aung San Suu Kyit a párt 18 másik tagjával együtt azután vették őrizetbe, hogy tavaly májusban egy vidéki kampánykörúton összecsapás robbant ki az ellenzék és a kormánypárt hívei között. A politikus asszonyt később házi őrizetbe helyezték, majd azt is feloldották, ő azonban jelezte, ezt csak akkor fogadja el, ha valamennyi letartóztatott híve is visszanyeri szabadságát.

A Nemzeti Liga a Demokráciáért 1990-ben a választásokon megszerezte a parlamenti mandátumok 82 százalékát. A katonai kormányzat azonban nem adta át a hatalmat, Aung San Suu Kyi mozgásszabadságát pedig sokáig folyamatosan korlátozta.