Ervin
14 °C
22 °C

A szocialisták támogatásával alakulhat meg a szerb kormány

MTI
2004.02.15. 19:53
A milosevici szocialisták külső támogatásával alakul meg minden bizonnyal az új szerb kormány. A Szerb Megújhodási Mozgalom (SPO) döntéshozó szerve, a főbizottság vasárnap úgy határozott, hogy az SPO belép a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) vezette kisebbségi kormányba, amelyben rajtuk kívül részt fog venni a demokratikus tömbbe sorolt két másik párt, a G17 Plus és az Új Szerbia is.

A monarchia visszaállításáért síkra szálló, mérsékelt nacionalista SPO döntése fordulatot jelent a hat hete folyó sikertelen kormányalakítási tárgyalásokban. A DSS néhány napja tett javaslatot a milosevici szocialisták támogatásával megalakuló kisebbségi kormányra, de ezt maga Vuk Draskovic, az SPO elnöke utasította el, aki egykoron a milosevici ellenzék vezéregyénisége volt. Közölte, hogy pártja mindaddig nem fogadja el a DSS által javasolt képletet, amíg a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) elnöke a népirtással és más súlyos háborús bűncselekményekkel vádolt Slobodan Milosevic.

Draskovic kijelentése ellenére az SPO főbizottsága mégis úgy döntött, hogy a párt szerepet vállal a DSS kisebbségi kormányában, amelynek minden bizonnyal az SPS fog külső támogatást nyújtani, mivel a Demokrata Párt (DS) erre nem hajlandó.