Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Biztonsági kerítés épül a thaiföldi-malajziai határon

MTI
2004.02.17. 13:48
Biztonsági kerítéseket épít Thaiföld Malajziával közös határa mentén, hogy meggátolja a thaiföldi erőkre támadó muzulmán fegyveresek menekülését. Thakszin Sinavatra thaiföldi miniszterelnök kedden elmondta, a kerítéssel elvágják a többségében buddhista ország déli részén tevékenykedő muzulmán fegyveresek feltételezett menekülési útvonalát. Ezen a vidéken, ahol a muzulmánok vannak többségben, új erőszakhullám kezdődött a múlt hónapban, amikor fegyveresek rajtaütöttek egy katonai támaszponton.

A kormányfő Bangkokban újságíróknak elmondta, hogy nem az egész mintegy 650 kilométeres határszakasz mentén akarnak kerítést húznia, hanem csupán azon a néhány helyen, ahol a feltételezések szerint csempészés folyik. A thaiföldi hatóságoknak jelentős erők bevetésével sem sikerült elfogniuk azokat a fegyveres támadókat, akik több mint 100 fegyvert zsákmányoltak egy akció során. Azok a tettesek sem kerültek kézre, akik felgyújtottak 21 állami iskolát.

Az utóbbi időben számos buddhista szerzetest, és mindkét vallásbeli rendőrt, valamint polgári szolgálatost öltek meg dzsungelvágó késekkel vagy lőfegyverekkel felszerelkezett támadók.