József, Bánk
-6 °C
0 °C

Üres busz rohant az iraki lengyel őrhelynek

MTI
2004.02.29. 19:49
Csak egy lengyel katona sebesült meg abban a támadásban, amely vasárnap délután történt egy ellenőrző pontnál, az iraki Kerbelától 15 kilométerre - helyesbített Zdzislaw Gnatowski ezredes, lengyel vezérkari szóvivő. Az ezredes Varsóban a PAP-nak nyilatkozva elmondta: nem helytállóak azok a korábbi értesülések, amelyek szerint súlyos merénylet történt, amelyben hét lengyel katona megsebesült.

Az újabb közlés szerint az ellenőrző pont felé nagy sebességgel közeledett egy üres autóbusz, amelyben csak a vezető ült. A katonák felszólítással és lövésekkel próbálták megállítani, de a busz nekiment az őrhelynek, és felborult. Az ütközés következtében megsebesült egy lengyel katona és tízegynéhány iraki, akiket kórházba szállítottak - mondta a szóvivő.

Mieczyslaw Bieniek tábornok, az Irakban állomásozó több nemzetiségű hadosztály lengyel parancsnoka a PAP-nak nyilatkozva megerősítette, hogy egy lengyel katona sebesült meg a vasárnap délutáni merényletben. A tábornok elmondása szerint egy autóbusz, melyben a vezetőn kívül nem ült senki, belerohant egy megerősített őrhelybe. Lengyel katonák és iraki rendőrök tüzet nyitottak, és a busz vezetőjét agyonlőtték.

A merényletben megsebesült lengyel katonát jelenleg a kerbelai kórházban operálják. Bieniek tábornok megerősítette, hogy több iraki sebesültje is van a merényletnek.