Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Júniusban veheti át a NATO a nemzetközi csapatok irányítását

MTI
2004.03.03. 17:48
Lengyelország alapvető célkitűzése változatlanul az, hogy minél gyorsabban, minél rövidebb határidőn belül az irakiak kezébe kerüljön országuk irányítása - közölte szerdán Varsóban Jerzy Szmajdzinski lengyel nemzetvédelmi miniszter.

A tárcavezető megvonta a lengyel NATO-tagság elmúlt 5 évének mérlegét, beszélt a lengyel hadsereg átalakításáról, valamint az aktuális iraki helyzetről és Lengyelország részvételéről a térség stabilizációjában - közölte szerdán Varsóban akkreditált külföldi tudósítókkal rendezett találkozóján.

Lengyelország azt reméli, hogy a NATO júniusi isztambuli csúcstalálkozóján döntést hoz az iraki többnemzetiségű hadosztály parancsnokságának átvételéről, amely jelenleg lengyel kézben van.

Szmajdzinski hangsúlyozta: a kilátások biztatóak, eddig egyetlen NATO-tagállam sem ellenezte ezt az elképzelést, és nem is helyezett kilátásba vétót ellene. Mindenesetre az ügyet meg fogják vitatni Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár csütörtökön esedékes varsói látogatása alkalmával - közölte a miniszter.

Lengyelország a döntéstől függetlenül folytatja az előkészületeket Irakban szolgáló mintegy 2500 fős kontingense következő váltásának zökkenőmentes lebonyolítására. Mindamellett bízik benne, hogy 2005-ben jelentősen csökkentheti iraki elkötelezettségének mértékét, mert kapacitásai nem végtelenek.