Boglárka
19 °C
35 °C

Videla argentin tábornok kiadását fogja kérni Németország

MTI
2004.03.03. 18:27
Németország kérni fogja Jorge Videla korábbi argentin államfő és két magas rangú katonatiszt kiadását Argentínától, mert fényt szeretne deríteni a katonai diktatúra (1976-1983) idején eltűnt, a rezsimmel szembenálló német állampolgárok sorsára.

A hírt a Deutsche Welle rádióállomás jelentette, a német külügyminisztérium pedig megerősítette. A hivatalos eljárásra csütörtökön kerülhet sor.

A német igazságszolgáltatás a nürnbergi ügyészség révén december elején adott ki nemzetközi elfogatóparancsot Videla, valamint Emilio Massera, az argentin haditengerészet egykori főparancsnoka és Carlo Guillermo Suárez Mason volt tábornok ellen. Mindhármukat azzal gyanúsítják, hogy közük volt két német állampolgár, Klaus Zieschank müncheni egyetemista és Elisabeth Ka:semann szociológus és teológia hallgató meggyilkolásához.

Az ügyészség szerint Zieschank 1976 márciusában tűnt el Buenos Airesben, állítólag Mason parancsára megfojtották, majd holttestét a Rio de la Plata fölött egy repülőgépből kidobták. A holttestet 1983-ban megtalálták, s két évvel később azonosították.